• Συγκριτικό Προγραμμάτων για περίπτερα!

    Δοκιμάσαμε για εσάς τα πιο γνωστά προγράμματα διαχείρισης περιπτέρων. Μάθετε τώρα ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύνατα σημεία κάθε συστήματος. Διαβάστε το συγκριτικό
  • Advertisements

Νέα αύξηση 10-20 λεπτά στο πακέτο

Ερχονται αυξήσεις στα τσιγάρα κατά 10 με 20 λεπτά το πακέτο, για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τα προϊόντα καπνού αλλά και να επανέλθουν τα ποσοστά κέρδους των λιανοπωλητών στα επίπεδα που ήταν πριν από τις αυξήσεις φόρων. Και τη… νύφη θα την πληρώσουν οι καπνιστές.

Οπως ανέφερε χθες… ο πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων, κ. Γιάννης Πλακόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η… φόρμουλα αυτή έχει συζητηθεί με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, κ. Δημήτρη Κουσελά.

Ειδικότερα, όπως είπε, το οικονομικό επιτελείο αποδέχθηκε πρόταση της Ενωσης αλλά και του συνόλου σχεδόν της καπνοβιομηχανίας, με την οποία θα υπάρξει αναμόρφωση της φορολογίας των τσιγάρων σε συνδυασμό με αύξηση της τιμής. Ο πάγιος φόρος από το 10% να ανέλθει στο 20% και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από το 67% που είναι σήμερα θα μειωθεί κάτω από το 65%.

Ο κ. Πλακόπουλος επεσήμανε ότι με την υλοποίηση της πρότασης θα επανέλθουν τα περιθώρια κέρδους του δικτύου λιανικής πώλησης στα 24 λεπτά ανά πακέτο έναντι 12 λεπτών.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, όμως, πέρα από τις αυξομειώσεις των φόρων θα πρέπει να υπάρξει και αύξηση της τιμής κατά 10 με 20 λεπτά, την οποία θα αποφασίσουν οι καπνοβιομηχανίες.

Αρκεί να αναλογιστούμε πως από την αρχή του έτους ο ειδικός φόρος κατανάλωσης έχει αυξηθεί τρεις φορές, αλλά οι τελικές τιμές μόνο μία, γιατί οι καπνοβιομηχανίες κράτησαν τις τιμές για να κερδίσουν μερίδια αγοράς, οδηγώντας σε… ασφυξία τους περιπτερούχους και στο ναδίρ τα φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση αυτή δεν έχει συναινέσει ο εκπρόσωπος της καπνοβιομηχανίας «Καρέλια», διότι οι αλλαγές θα προκαλέσουν την αύξηση της τιμής των φθηνών τσιγάρων, με αποτέλεσμα να πληγεί η εγχώρια βιομηχανία, ενώ οι εισαγωγικές πολυεθνικές εταιρείες έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κρίσιμη συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα και σε αυτή θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, και οι εκπρόσωποι όλων των φορέων της αγοράς.

Τονίζουν, δε, πως από το οικονομικό επιτελείο τους έχει σταλεί το μήνυμα πως αν δεν υπάρξει συμφωνία όλων των μερών, τότε η απόφαση θα ληφθεί από το υπουργείο λαμβάνοντας υπόψη την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων αλλά και την τόνωση της αγοράς.

Οι τιμές
Με την ενεργοποίηση της συμφωνίας οι τιμές των ακριβών τσιγάρων από τα 3,80 ευρώ το πακέτο θα ανέλθουν στα 4 ευρώ και των φθηνών θα ανέβουν στα 2,7 με 2,8 ευρώ το πακέτο. Τα «μεσαία» εκτιμάται πως από τα 3 θα φτάσουν τα 3,20 ευρώ. Πάντως οι απανωτές φορολογικές επιβαρύνσεις στα τσιγάρα οδήγησαν σε λουκέτο 1.000 περίπτερα, με τα «φέσια» στην αγορά να υπολογίζονται στα 15 εκατ. ευρώ. Ο κ. Πλακόπουλος εκτιμά ότι η κατάσταση θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στο επόμενο διάστημα και τα φέσια μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ, αν δεν υπάρξει αναμόρφωση των φόρων.

πηγη: ΗμερισίαOnline

Advertisements

2 Σχόλια

  1. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να επιστρέψουν τα κέρδη μας στα επίπεδα του 2007…!

  2. σε λιγο θα τα πουλανε 10ευρο το πακετο για να βγαζουμε 10 λεπτα………..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: